Újabb osztrák szennyezés Szentgotthárd közelében

Nagy mennyiségű lakossági hulladékra bukkantak a természetvédők Ausztriában, Szentgotthárd közelében – tájékoztatta a PRONAS környezetvédelmi szervezet Független Hírügynökséget hétfőn közleményben. A környezetvédők már korábban is gyanakodtak arra, hogy a határ túloldalán lévő ipari park bioerőművében nem csak faalapanyagot égetnek. A hulladék égetésére egyelőre nincs bizonyíték, de tárolása is szabálytalan.

Szentgotthárdon már korábban is gyanakodtak arra, hogy a határ túloldalán lévő bioerőműben nemcsak faalapanyagot égetnek. A helyiek szerint időnként savanykás szag terjeng a környéken, és általában a hajnali órákban fekete füstöt ereget az erőmű kéménye. Magyar oldalról a felhalmozott fa és faapríték látszik, de ha valaki mögé néz, akkor embermagasságú hulladékhegyet láthat. A műanyag és textilhulladék egy része bálákban van felhalmozva, jelentős mennyiséget csak leszórtak a fal mellé. Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy az osztrák oldalon levő erőműben el is égetik a hulladékot, de már a hulladék ilyen módon történő tárolása is szabálytalan.

A helyiek magyarázatot szeretnének kapni az osztrák ipari park vezetőségétől, ezért hétfőn mindenképpen megkeresik az illetékes cégeket.

(A mellékelt felvételeket a PRONAS bocsátotta a Független Hírügynökség rendelkezésére.)