Újabb összecsapás izraeli rendőrök és ultraortodox zsidók között

Újabb összecsapás volt izraeli rendőrök és tiltakozó ultraortodox zsidók között Jeruzsálemben kedden az óváros közelében megnyitott autóparkoló miatt. Szombat este több száz ultraortodox tüntető útzárakat tört át, és kövekkel dobálta a rendőröket a hetek óta tartó tiltakozások csúcspontjaként. Az ortodoxokat az háborította fel, hogy Jeruzsálem polgármestere engedélyezte sábeszkor, vagyis a hithű zsidók által szent, munkamentes napnak tartott szombaton is használható autóparkoló megnyitását.

Kedd este több száz ortodox kukákat gyújtott fel és kövekkel dobálta meg a rendőröket – közölte az AFP-val Micky Rosenfeld, a jeruzsálemi rendőrség szóvivője, aki szerint még nem voltak sérültjei a zavargásoknak, és senkit nem vettek őrizetbe, de a demonstrációk egyre nagyobbak.

Az ultraortodoxok háborgása egy hónappal ezelőtt kezdődött, amikor Nir Barkat, a város világi polgármestere bejelentette, hogy a városházánál megnyitnak majd egy parkolót, amely péntek alkonytól szombat alkonyig lesz nyitva. Ez az időpont azonban a mélyen vallásos zsidók számára a sábesz, vagyis az a nap, amikor semmiféle munkát, munka jellegű tevékenységet nem szabad végezni.

A pénteki naplementétől a szombati naplementéig az ultraortodoxok nem is vezetnek autót. Gyakran előfordul, hogy megkövezik azokat a kocsikat, amelyek áthaladnak lakónegyedükön, Mea Shearim-on sábeszkor. Az óhitű vallásos zsidókat az is ingerelte, hogy a parkoló nagyon közel van a Siratófalhoz, a zsidók legfontosabb szent helyéhez, ahová a legtöbb turista ellátogat. Jeruzsálem lakóinak harmada ortodox zsidó, számukat 750 ezerre becsülik.