Újabb őrizetbe vétel a milliárdos alapítványi csalás ügyében

Újabb gyanúsítottja van az alapítványi csempészési ügynek. Szerdán őrizetbe vették egy vámügynökség munkatársát a milliárdos vám- és ÁFA csalással kapcsolatban. Rajta kívül hat ember már előzetes letartóztatásban van, ám hivatásos vámos nincs közöttük. Erről Bencze József, a Vám és Pénzügyőrség rendészeti főigazgatója beszélt csütörtökön

Szerdán őrizetbe vették annak a vámügynökségnek az egyik munkatársát, ahol feltehetően lebonyolították a Távol-Keletről érkezett gyümölcskonzervek vámkezelését. A 8500 tonna árut, amelyet 2004 óta folyamatosan hoztak Magyarországra és a gyanú szerint úgy értékesítették, hogy nem fizettek utána 1,22 milliárd forint áfát és vámot.

A karitatív szervezetek csak akkor mentesülnek az adók megfizetése alól, ha a külföldi adományokat ingyen osztják szét a rászorulók között. Az Európai Tanács rendelete szerint az így érkezett termékeket árverésen is értékesíthetik. Ha az így befolyt összeget jótékonysági célra ajánlja fel a szervezet, akkor a vámfizetés alól mentesül, ám az ÁFÁ-t be kell fizetnie.

A Vám- és Pénzügyőrség tájékoztatása szerint évente körülbelül 30-35 karitatív szervezet importál Magyarországra vám- és ÁFA-mentesen különböző alapvető szükségleti cikkeket, egyebek mellett élelmiszert, gyógyszert, ruha- és ágyneműt. Általában nem jellemző, hogy visszaélnek a mentességgel, de ez az eset nem példa nélküli – ezt Szabó Zsolt, a VPOP vámigazgatója mondta el. Hozzátette: ebben az ügyben az úgynevezett kockázatelemzési módszer segítségével bukkantak a visszaélésre. Ha a bíróság bűnösnek találja a gyanúsítottakat, akkor alapesetben 2 és 8 év közötti börtönre számíthatnak.

Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány visszautasít mindenféle vádat, mivel minden tekintetben jogszabályszerűen végzi a tevékenységét – jelentette ki Simon Ibolya, az alapítvány jogi képviselője szerdán Budapesten.

Földesi-Szabó László volt az, aki az Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetőjeként segített hazahozni Törökországból Mehmet Károlyt. Vasárnap helyezték előzetes letartóztatásba, mert a vámosok gyanúja szerint az alapítványát felhasználva részt vett egy nagyértékű csempészetben. A ki nem fizetett vám és ÁFA összege 1,2 milliárd forint.