Újabb német katonák mehetnek Afganisztánba

A német parlament pénteken jóváhagyta, hogy újabb egységek menjenek Afganisztánba. A képviselõi döntés értelmében 850 katonával bõvülhet a kontingens. Jelenleg 4500-an szolgálnak az ázsiai ország északi részén. Hozzájuk csatlakozik majd 500 katona, 350-et pedig készültségbe helyeznek. A német közvélemény nem támogatja ugyan újabb egységek küldését, ám a törvényhozásban nem csak a konzervatív-liberális kormánykoalíció, hanem a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokraták is támogatják azt. A pénteki döntést még a felsõháznak is jóvá kell hagynia, ám ez inkább már csak formális lépés.

“Az értelem és a felelõsségtudat gyõzelme”- így értékelte a szavazást Guido Westerwelle liberális külügyminiszter. Mint mondta: ez egyúttal a kabinet új Afganisztán-politikáját is jelzi. Szerinte a korábbi célokon változtatni kellett, ugyanakkor azt sem lehetett tenni, hogy “félrenézünk és kivonulunk.” A német katonák afganisztáni mandátumát egy évvel most meg is hosszabbították.

A szavazást a Baloldal nevû párt képviselõi zavarták meg. Táblákat tartottak föl a teremben azoknak a neveivel, akiket egy NATO-csapás alatt, német kérésre öltek meg- tévedésbõl. Az incidens miatt a Baloldal képviselõi nem szavazhattak. Klaus Ernst szóvivõ szerint nem normális dolog háborúról szavazni, még több katonát küldeni, amely egyben még több halottat is jelent szerinte.