Újabb, német adóelkerülõk adatait tartalmazó diszk bukkant fel

Újabb, adóelkerülõ német állampolgárok svájci bankszámla-adatait tartalmazó számítógépes lemez bukkant fel Németország egyik szövetségi államában pénteken. Az adathordozót Baden-Württemberg hatóságainak ajánlották fel megvételre. A német pénzügyminiszter a héten jelentette be, hogy a kormány kész megvenni egy névtelenségbe burkolózó eladótól az elsõ, 2,5 millió euróért felkínált számítógépes lemezt, amelyen 1500 adóelkerülõ svájci bankszámla-adatai szerepelnek.

A Frankfurter Rundschau napilap szombati, február 6-án megjelenõ számának nyilatkozva Baden-Württemberg tartomány egyik szóvivõje elmondta, hogy az újabb lemezen újabb kétezer név, illetve az ezekhez tartozó bankszámla-adatok szerepelnek. A napilap információi szerint a svájci pénzintézetek közül a UBS, a Credit Suisse bankok, valamint a Generali biztosítótársaság is érintettek az újabb ügyben.

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble ((…sojble)) egy keddi lapinterjúban azt mondta: a kormányzat megveszi azt a lemezt, amelyen mintegy 1500 adókerülõ német állampolgár neve és svájci bankszámla-adata szerepel. A tárcavezetõ egyúttal azt is hozzátette, hogy az érintetteknek még van idejük rendezni a dolgot, és ha egy bizonyos ideig önként jelentkeznek a hatóságoknál, úgy enyhébb büntetésekkel úszhatják meg a dolgot. A számítógépes adathordozót egy nevének elhallgatását kérõ eladó kínálta fel megvételre a német hatóságoknak 2,5 millió euróért (675 millió forintért). Az eladó azt állította, hogy a lemez tartalmának köszönhetõen a német államháztartás 100 millió euró, azaz 27 milliárd forintnyi adóbevételhez jut.

“A banktitoknak nincs jövõje. Lejárt az ideje” – nyilatkozta a német pénzügyminiszter Süddeutsche Zeitungnak. A lap szombaton megjelenõ számában Schäuble hozzátette: az alpesi ország hatóságaival “lépésrõl lépésre” haladnak a tárgyalások a bankadatok kicserélésérõl, és reményei szerint a svájciak akár önként is kiadják majd a német adócsalók adatait.Sporthírek