Újabb milliárdos cukorügyre derült fény

Az egymilliárd forintot is meghaladja az elcsalt áfa összege a legújabb felderített, úgynevezett cukorügyben. A módszer hasonló volt a korábban már tapasztaltakhoz: a Magyarországra behozott kristálycukrot több országon keresztül adták-vették, ám az utolsó vásárlók – fiktív magyar cégek – nem fizették be utána az általános forgalmi adót. Az üggyel kapcsolatban 8 embert már elkaptak, további hármat pedig még keresnek. A cukorból eddig 870 tonnát foglaltak le a vámosok, ám vélhetően egy nagyobb mennyiség már forgalomba került – hangzott el a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) keddi sajtótájékoztatóján.

A legújabb felderített “cukorügy” még 2005-ben indult: egy győri cég vásárolt Szerbiából és Horvátországból kristálycukrot. Az árut azonban – kizárólag papíron – eladták négy szlovák cégnek, amelyektől visszavásárolta tizenhárom magyar vállalkozás, hogy forgalomba hozza. Utóbbiak fiktív cégek voltak, így adóbevallást nem készítettek és az áfát sem fizették be a cukor után – mondta el Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója a keddi sajtótájékoztatón. A számlázási trükkök miatt több mint egymilliárd forintnyi áfa-hiány keletkezett.

Közölte: az ügy miatt napokkal ezelőtt egy összevont akcióban párhuzamosan tartottak házkutatást 22 helyszínen. Lefoglaltak 7,5 millió forintot, egy luxuskategóriás autót, két ingatlant, illetve zárultak hat pénzintézetnél 9 bankszámlát. Ezek együttes értéke eléri a 300 millió forintot.
Már nyolc embert – a fiktív cégek vezetői közül – elkaptak különösen nagy értékre elkövetett adócsalás és nagy kárt okozva elkövetett csalás miatt, közülük hetet a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Két magyar és egy olasz férfit még keresnek – tette hozzá Bencze József.

A cukorból 870 tonnát közben már lefoglaltak és valószínűleg találnak még. Egy nagyobb mennyiség azonban már a boltokba került. Bencze József hangsúlyozta, hogy az áru minőségével nincs probléma, csupán az áfát nem fizették be utána.

A rendészeti főigazgató beszélt arról is, hogy tavaly nyáron már fény derült egy ehhez nagyon hasonló “cukor-botrányra”. Akkor 5 ezer tonna áruról volt szó, az ügyben két ember van jelenleg is előzetes letartóztatásban.