Újabb milliárdokat vettünk fel – Magyar Nemzet

A meglehetősen magas kamatok ellenére továbbra is hitelek felvételével próbálja ellensúlyozni a lakosság a megszorítások hatásait – írja a Magyar Nemzet. A jegybank adatai szerint júniusban 60,3 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel a háztartások. Ebből csaknem 39 milliárd a fogyasztási, valamivel több mint 19 milliárd a lakás, és 2,3 milliárd forint az egyéb hitel – írja a Magyar Nemzet.

A teljes lakossági hitelállomány június végére 5172 milliárd forintra emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben majdnem 800 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel a háztartások, adósságuk négy év alatt megnégyszereződött. Az adósságállomány nagyobb részét egyébként még mindig a lakáshitelek teszik ki: a családok jelenleg 2846 milliárd forint értékű lakáskölcsönnel rendelkeznek.

Egyre szembetűnőbb a devizahitelek térnyerése: júniusban a pénzintézetek gyakorlatilag csak devizahitelt folyósítottak. A dinamikus hitelfelvételt nem kíséri a bankoknál elhelyezett betétek összegének emelkedése, azaz nem nőtt a családok megtakarítási kedve.