Újabb megbetegedések Kínában a szennyezett tejtermékektől

A kínai egészségügyi minisztérium nem hozza nyilvánosságra a melaminnal szennyezett tejtermékek okozta legújabb megbetegedéseket tartalmazó listáját – közölte hétfőn a minisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Közben a kínai állami média közölte, hogy Peking több mint ötezer ellenőrt küld szét az ország tejipari cégeihez, az élelmiszerbiztonsági előírások betartatására.

A kínai egészségügy minisztérium birtokában van a legújabb megbetegedéseket tartalmazó lista, de “egyelőre nem tesszük elérhetővé az állampolgárok és sajtó számára” – közölte a minisztérium szóvivője, nem indokolva, hogy miért tartják vissza az adatokat. A Beijing News című állami lap közben azt jelentette, hogy csak az elmúlt héten 382 új esetet regisztráltak a fővárosban.

A kínai élelmiszerbiztonsági felügyelet több mint ötezer ellenőrt küldött szét az ország tejipari cégeihez, hogy betartassák az előírásokat – közölte a People’s Daily című állami lap. Az ellenőrök nyersanyagokat és adalékanyagokat vizsgálnak, mintákat tesztelnek, valamint minőségellenőrzési feladatokat végeznek. A lap közben szerkesztőségi cikkében keményebb büntetések kiszabását követelte a hatóságoktól.

Eddig 27 embert tartóztattak le a kínai hatóságok a melaminbotránnyal kapcsolatban az Új Kína korábbi jelentései szerint, és a hétvégén további hat gyanúsítottat vettek őrizetbe Belső-Mongóliában.