Újabb madárinfluenza esetek Németországban

Újabb vadmadarak pusztultak el a H5N1-es madárinfluenza-vírustól Németországban, jelentette be a bajor hatóság szombaton. A területen múlt hónapban házi szárnyasok fertőződtek meg.

Bajorország rendőrsége szigorításokat vezetett be a Münchentől keletre lévő Speicher tó körül, miután az elhullott három kacsából kettőben megtalálták a vírust. Sajtóértesülések szerint további 14 elpusztult madarat találtak a déli tartományban, de azt nem tudni, hogy ezek is fertőzöttek voltak-e.

Az elmúlt pár hétben több mint 150 vadmadár pusztult el a madárinfluenza H5N1-es típusától Németország déli és keleti részén. Egy hónappal ezelőtt a keleti Türingia tartomány egy kis gazdaságában fedezték fel a kórt. Német tudósok szerint a jelenlegi madárinfluenza-fertőzés forrása a szomszédos Csehország lehet, ahol nagy pulyka- és csirkefarmokon pusztított a vírus.

Számos ország máris betiltotta a Németországból exportált baromfit – tavaly hasonló lépés segítségével sikerült megakadályozni járvány terjedését. Tavaly a madárinfluenza emlősökre is átterjedt, köztük három macskára.