Újabb kormányválság Lengyelországban

A lengyel Önvédelem Párt vezetője vasárnap bejelentette, hogy pártja kilép a kormánykoalícióból, és visszavonja két miniszterét. A párt kiválásával a kormány kisebbségbe kerül a parlamentben, így akár előrehozott választások is lehetnek.

A baloldali populista Önvédelem párt elnöke, Andrzej Lepper (andzsej) újságírók előtt bejelentette, hogy pártjának politikai bizottsága 61-8 arányban úgy döntött, hogy kilépnek a radikális konzervatív miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski vezette koalícióból. Lepper közölte, hogy Kaczynski pártja zúzta szét a koalíciót, amikor az önvédelem tiltakozása ellenére nevezte ki az új mezőgazdasági minisztert.

Kaczynski kedden jelezte: ha nagyobbik koalíciós partnere ki akar lépni, akkor kisebbségben kormányoznak tovább, majd előrehozott választásokat tartanak.

Júliusban már egyszer a szétesés szélére jutott a kormánykoalíció, amikor az Önvédelem jelezte, hogy kilép, amiért a kormányfő korrupció gyanúja miatt elbocsátotta Leppert mezőgazdasági miniszteri posztjáról . Később Lepper pártja közölte, hogy mégsem hagyja ott a koalíciót.

A kormányfő Törvény és Igazság pártja hajszállal nyerte a 2005-ös parlamenti választásokat. Két koalíciós társával, a baloldali populista Önvédelemmel és a szélsőjobboldali Lengyel Családi Ligával együtt is csak 48,5 százaléka van az alsóházban.

Az önvédelem a parlamenti képviselők 10 százalékával, a Lengyel Családi Liga 6,3 százalékkal rendelkezik.

A kormány eddig is csak néhány független konzervatív képviselő támogatásának és az ellenzéki pártok megosztottságának köszönhetően tudott életben maradni.

Kaczynski 2006 szeptemberében már egyszer kirúgta Leppert, amikor a populista vezér ellenezte az éves költségvetést és az afganisztáni lengyel katonai kontingens létszámának növelését. De három hetes válság után a kormányfő kénytelen volt visszavenni Leppert, mert egy előre hozott választás épp nem ígért neki győzelmet.Sporthírek