Újabb katonák indulnak Afganisztánba

Csütörtökön ünnepélyesen elbúcsúztatták a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) augusztus végén és szeptember elején Afganisztánba induló harmadik váltását. A szolnoki helikopterbázison tartott eseményen részt vett és beszédet mondott Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is.

Magyarország egy éve 2006 ősze óta delegál az afganisztáni Baghlan tartományba egy 200 fős katonai egységet. A csütörtökön elbúcsúztatott 200 katona augusztus végén és szeptember elején két turnusban váltja le a második magyar csapatot, a kiutazásuk pontos dátumát azonban biztonsági okokból nem árulta el a HM.

A magyar katonák feladatai közé tartozik a kapcsolattartás az afgán kormányzati szervekkel és a törzsi, vallási vezetőkkel. A régióban tevékenykedő kormányzati, nem kormányzati és nemzetközi szervezetek munkájának biztosítása, a NATO és ezen belül a magyar katonai jelenlét demonstrálása, valamint átvonuló szövetséges erőknek, személyeknek segítségnyújtás, illetve személyek, szállítmányok kísérése, biztosítása is.