Újabb kábellopás a BKV-nál

Ismét kábelt loptak el a BKV-tól: ezúttal péntekre virradó éjjel, a X. kerület Maglódi út és Téglavető utca kereszteződésénél a 28-as és a 37-es villamosok vonalán. A tolvajok a tápkábelt rongálták meg 90 méter hosszan, és abból 30 méternyit el is vittek. A kár másfélmillió forint. Legutóbb néhány napja, a gödöllői HÉV vonalán okoztak hatmillió forintos kárt kábeltolvajok.

A BKV pénteki tájékoztatása szerint az újabb lopás miatt nem volt a reggeli forgalomban fennakadás. A hasonló lopások miatt előfordulhat, hogy hirtelen meghibásodáskor – zárlat vagy más üzemzavar esetén – nem lehet “kiszakaszolni” az érintett területet, és egy teljes vonalon kell pótlóbuszokat járatni. Ez nemcsak jelentős többlet költség a társaság számára, de az utasok életét is megnehezíti – olvasható a BKV közleményében.

A BKV a lehetőségekhez mérten mindent megtesz, hogy megelőzze a tolvajlásokat – írják a közleményben. Az elmúlt évtől éjszakánként “kémvillamosok” közlekednek. Ezek szúrópróbaszerűen pásztázzák a leginkább veszélyeztetett területeket, így vadászva a kábeltolvajokra. Emellett részben már bevezettek olyan eszközöket, amelyek figyelmeztető jelzést adnak lopáskor. A BKV az utasok segítségére is számít: kérik, hogy hívjanak rendőrt vagy a BKV ügyfélszolgálatát a 06-1-258-4636-os számon, ha gyanúsat észlelnek.