Újabb jegyzetmásolási botrány Szegeden

Újabb jegyzetmásolási botrány Szegeden. Ezúttal is tucatnyi előre elkészített főiskolai és egyetemi jegyzeteket és azok eredeti példányait foglalták le a rendőrök az egyik fénymásoló üzletben. Csak a jegyzet címét kellett mondani és pult alól azonnal meg lehetett kapni a bekötött másolatát. A városban az elmúlt években már több hasonló ügyben is nyomozott a rendőrség.

222 forint a legolcsóbb és 45200 forint a legdrágább jegyzet az egyetemi könyvesboltban. Ez persze a két szélsőség, de egy-egy tanévre – ha minden jegyzetet megvesznek a hallgatók – több tízezer forintot kell fizetniük, melyet nem minden hallgató tud vagy akar kifizetni. A hallgatók félévente 6000 forintos tankönyvtámogatást kapnak.

Szegeden épp ezért óriási a kereslet a másolt jegyzetek iránt. Legutoljára ebben a Vitéz utcai boltban találtak több tucat lemásolt és összefűzött jegyzetet és könyvet a rendőrök. Az eredeti jegyzet ide már nem is kellett, aki bement, a bemondott cím alapján a pult alól azonnal megkapta, amit kért.

Tuczakov Szilvána őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a Független Hírügynökségnek elmondta: Szegeden az elmúlt években több fénymásoló szalon ügyében is indult büntetőeljárás, mert nagyüzemi méretekben, illegálisan másolták az egyetemi jegyzeteket.

Egy szegedi fénymásoló szalon három éve bukott le illegális jegyzetmásolás miatt. Tulajdonosa volt az első az országban, akit perbe fogtak a szerzői jog megsértése miatt. Akkor arra hivatkozott, hogy nem tudta, hogy törvénytelen, amit csinál.

Tornyosi Tamás ügyvezető a Független Hírügynökségnek korábban úgy nyilatkozott, hogy ezért fizetik a Reprográfiai Szövetségnek a szerzői jogdíjat, innentől kezdve ők jóhiszeműen jártak el.

A vállalkozó a szerzői jogok megsértése miatt 2007 januárjában jogerősen 125 ezer forint pénzbüntetést kapott és végleg elkobozták tőle az akkor lefoglalt fénymásolóit.