Újabb hatalmas földrengéstől tartanak a Salamon-szigetek környékén

Földrengéskutatók szerint valószínű, hogy heteken belül újabb, szintén hatalmas erejű földmozgások lesznek Csendes-óceán nyugati részén, ahol hétfőre virradó éjjel rendkívül erős földrengés és szökőár pusztított. A Salamon-szigeteken több települést elsodort a cunami, amit a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés váltott ki.

Kevin McCue, az Ausztrál Szeizmológiai Központ igazgatója azt mondta hétfőn, hogy “50 százaléknál nagyobb az esély arra, hogy egy újabb, esetleg szintén 8-as fokozatú földrengés alakuljon ki a következő órákban, napokban, esetleg hetekben”. A szakember a hetvenes évekből négy hasonló példát is említett.

A Salamon-szigeteken legkevesebb 15 ember vesztette életét és sokan eltűntek. A Pápua-Új Guineától keletre fekvő szigetcsoport kormányfője bejelentette, hogy sátrakat, élelmet és ivóvizet küldtek a katasztrófa-sújtotta körzetekbe. Szemtanúk szerint 5 méter magas vízoszlop zúdult több kis szigetre, házakat elsodorva.

A Salamon-szigeteken kívül más országban nem okozott károkat a szökőár, de a fokozott figyelmet fenntartják a melanéziai szigetvilágban.Sporthírek