Újabb gyanús eset Romániában

Három nappal a madárinfluenza vírus halálos változatának kimutatása után Romániában újabb gyanús esetet jelentett be kedden az ország agrárminisztere. Ezúttal egy döglött hattyú tetemében mutatták ki a vírust, a Duna-delta keleti részén, az ukrán határ közelében.

A román agrárminiszter, Gheorghe Flutur közölte, azt még vizsgálják, hogy a hattyúban talált vírus azonos-e az emberre is veszélyes H5N1-törzzsel.

A gyilkos vírustörzset szombaton mutatták ki olyan madarakban, amelyeket a Duna-delta két másik településén találtak. Az eredmény miatt az elmúlt napokban több mint 1200 állatot vizsgáltak meg a környéken, amely az európai vándormadarak egyik legnagyobb találkozóhelye.

Múlt hét csütörtökön Törökország jelentette be, hogy az emberre is veszélyes vírus alfajt mutatták ki az ország északnyugati részén talált állatokban.

Hétfőn pedig Görögország közölte, hogy madárinfluenza gyanús tetemet találtak az Égei-tenger egyik szigetén.

Az Európai Unió külügyminiszterei kedden rendkívüli ülést tartanak Luxemburgban, ahol a madárinfluenzáról is tanácskoznak majd, de a madárkór lesz a témája az uniós egészségügyi miniszterek megbeszélésének is a hét második felében.

Szerdán az Európai Bizottság egészségügyi biztosa, Markos Kiprianu járványkitörési szimulációt tart, hogy tesztelje, mennyire felkészült a 25 uniós tagország egy valódi pandémia esetén.