Újabb görög gazdablokád

Ismét blokád alá vették a görög farmerek a legfõbb határátkelõt Bulgária felé, és lezárták a görögországi részen az utakat. – közölték hétfõn görög hatóságok. Az újabb demonstrációval a harmadik hetébe lépett a görög gazdák tiltakozása, amellyel ki akarják kényszeríteni, hogy a kormány több támogatást adjon nekik.

Az akció vasárnap este kezdõdött, amikor a traktorokkal ismét megakadályozták a gazdák a kamionok, teherautók és személyautók átkelését, miután a múlt héten már megszüntették a blokádot. A hatóságok bejelentése szerint az ország más részein is fennakadásokat okoztak a gazdák a közlekedésben.

Bulgária már az Európai Bizottsághoz fordult a testület közbeavatkozását kérve, mert a bolgár kormány állítása szerint a görög gazdák blokádjai nagy károkat okoznak a fuvarozóiknak. Az adósságban fuldokló görög kormány már visszautasította a gazdák követeléseit a nagyobb támogatásra, hogy ez ellensúlyozza a búza, a gyapot és a tej árának zuhanását. A görög kormány állítása szerint a múlt héten azért nem sikerült megbeszélésre hívni a gazdák képviselõit, mert a farmerek politikailag megosztottak.