Újabb forró éjszaka Észtországban

Legkevesebb tíz ember megsérült, több száz tüntetőt pedig letartóztattak a rendőrök pénteken éjszaka Tallinnban, a szovjet emlékmű eltávolítása miatt kirobbant zavargások második napján. A tömeg egy része vandál pusztításba kezdett és fosztogatott – közölte az észt főváros rendőrkapitánya.

A tüntetők többsége az orosz kisebbséghez tartozó tinédzserekből állt, akik az 1947-ben felállított szovjet emlékmű lebontása ellen tiltakoztak. A rendőrök, csakúgy, mint egy nappal korábban vízágyúkat vetettek be és gumilövedékkel lőtték a feldühödött embereket. A rendőrkapitány közölte, 300 tüntetőt őrizetbe vettek, a főrendőr szerint többségük részeg volt.

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun pénteken felszólította Oroszországot és Észtországot, hogy a “tisztelet és megbékélés szellemében” rendezzék a tallinni szovjet háborús emlékmű eltávolítása miatti vitájukat.

Tallinnban péntek hajnalban a sötétség leple alatt távolították el a hatóságok a szovjet emlékművet. Előtte, már csütörtök este elkezdődtek az észtországi orosz kisebbség tiltakozó akciói, amelyekből végül hatórás zavargás lett. A rendőrség gumilövedékeket, vízágyút és hanggránátot vetett be a tömeg szétoszlatására. Az összecsapásokban egy ember meghalt, és több mint 40 megsérült.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov pénteken azzal vádolta az észt kormányt, hogy szándékosan szítja a feszültséget a két ország között.

Ugyancsak pénteken az orosz szenátus sürgette, hogy Moszkva szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Észtországgal. Az orosz külügyminisztérium pedig “kegyeletsértőnek” nevezte az emlékmű eltávolítását, és közölte, hogy felül fogja vizsgálni az orosz-észt kapcsolatokat.

Az észt kormány szerint a szovjet katonát ábrázoló, 1947-ben állított bronzszobor az 50 éves szovjet megszállás szimbóluma. Oroszország és az észtországi orosz kisebbség számára viszont a szobor a nácizmus elleni harc jelképe.