Újabb ezer diák kapcsolódhat be az Útravaló programba

Újabb ezer rászoruló diák kapcsolódhat be az Útravaló ösztöndíjprogramba, a kormány ugyanis a minisztériumi autók értékesítésből befolyt bruttó 150 millió forinttal támogatja a kezdeményezést. A programot még az első Gyurcsány kormány indította el, azóta több mint 27 ezer diák és segítő tanár részesült ösztöndíjban – olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében. A programon több ponton is módosított a kormány szerdai ülésén annak érdekében, hogy még többen igénybe tudják venni a kedvezményeket.

Lényeges változás, hogy ezentúl többen pályázhatnak az Út a szakmához alprogramra, azaz kibővülhet a hiányszakmákat oktató szakiskolák tanulóinak száma – olvasható a közleményben.

A kormány szerdai döntése bevonja a programba a szakiskola második szakképző évfolyamára járó tanulókat és a felzárkóztató oktatásban résztvevő diákokat, valamint a tanulószerződéssel rendelkező fiataloknak is lehetőséget biztosít arra, hogy az alprogram ösztöndíjaira pályázzanak.

A halmozottan hátrányos helyzetű diákokat tanító mentorok a korábbinál több, 5 helyett 8 gyerket is vállalhatnak, az öszöndíj pályázatok elbírálóinak pedig a jelentkezők családjának anyagi helyezetét és az egy háztartásban élők számát is figyelembe kell venniük – áll a közleményben.

Az Útravaló Program 2005-ben indult, fő célja a tehetséges, de szociálisan hátrányos helyzetű diákok támogatása havi 3500-4500 forintos ösztöndíj formájában. Tavaly 1,94 milliárd forintot szánt erre a szaktárca, és 1803 intézményből összesen több, mint 16 ezer 7. illetve 9. évfolyamos diák jelentkezett rá. Ebből kereken 7 ezer gyereknek jutott támogatás az idei tanévben – közölte korábban a szaktárca.

A programban jelenleg több, mint 17 ezer diák vesz részt; a következő pályázatokat idén szeptemberben írják ki a 7. és a 9. évfolyamosok számára. 2007-ben 1,6 milliárd forintot szánnak erre a költségvetésből.