Újabb EU bírság a Microsoftnak

Az Európai Bizottság csütörtökön újabb bírságot helyezett kilátásba a Microsoftnak, ha a szoftvergyártó cég nem teljesíti az Európai Unió 2004-ben hozott trösztellenes döntésben foglaltakat. A Microsoftnak négy hete van arra, hogy válaszoljon a bizottságnak, ezután akár napi három millió eurós bírsággal sújthatják.

Brüsszel 2004-ben az Európai Unió történetének legsúlyosabb bírságával, félmilliárd euróval büntette a szoftvercéget, amiért az nem tette lehetővé versenytársainak, hogy a Windows-al kompatibilis programokat gyárthassanak. Az EU azt szeretné elérni, hogy a szoftvergyártó adja ki azokat az információkat, ami lehetővé teszi a versenytársaknak, hogy olyan programokat készítsenek, amelyek hiba nélkül működnek a Microsoft operációs rendszerein.

A 2004-es döntés értelmében a Microsoft díjat szabhat ki az átadott információkért. Az összeget annak alapján állapíthatják meg, hogy a közétett megoldás mennyire számít jelentős újításnak.

Neelie Kroes, az EU versenyügyi biztosa közleményében elmondta: a közzétett megoldások a Bizottság szerint nem számítanak jelentős újításnak, és a használatukért kért összeg “ésszerűtlen”. A versenyügyi biztosa elmondta, hogy a Microsoft olyan sokat kért az általa kidolgozott megoldások használatáért, hogy egyetlen riválisa sem használta azokat.

A vállalat 2006 augusztusáig visszamenőleg napi három millió eurós büntetésre számíthat, ha nem teljesíti a követeléseket. A Bizottság négy hetet adott a cégnek, hogy válaszoljon.