Újabb esély: újra munkába állhatnak

A tervezet lehetőséget adna az egészségkárosodottaknak, hogy ismét dolgozhassanak. Rehabilitációs járadékot maximum három évig kaphatnak a jogosultak. 

15:35: Rokkantságban az élen

– Tekintettel arra, hogy a megváltozott munkaképességű személyek teljesítő képessége kisebb, és esetenként személyi segítőre is szükségük van, alkalmazásukhoz a munkaadók állami támogatást kapnak. Ez a juttatás kizárólag arra hivatott, hogy kompenzálja a munkavállaló csökkent képességéből adódó veszteségeket – tudtuk meg a vezérigazgatótól.
A szaktárca célja az, hogy a rokkantsági nyugdíjban jogtalanul részesülőket kizárják az ellátásból, mert a tapasztalatok szerint nem csak a valóban sérültek kapják ezt.

Adókedvezmény
fogyatékosoknak

Súlyosan fogyatékos személy jogosult-e adókedvezmény
érvényesítésére, ha igen, milyen formában?
– kérdezte egy nyíregyházi olvasónk!
Súlyosan fogyatékos személy esetében, orvosi
igazolás alapján lehet érvényesíteni
adókedvezményt, melynek havi összege 2006-ban 3125
Ft. Ez a kedvezmény azokra a hónapokra érvényesíthetõ,
amelyekben a fogyatékos állapot legalább egy napig
fennállt. Ha a fogyatékosság megállapítása
nem végleges, abban az esetben minden évben új orvosi
igazolást kell kérni – tudtuk meg.

A szakemberek további terve, hogy feltárják a sérültek munkaképességét, s visszajuttassák őket a munkaerőpiacra. A munkaképesség csökkenést a területileg illetékes Országos Orvosszakértői Intézetek Bizottságai állapítják meg.

A jövőben civil szakértők is bekapcsolódnak az orvosi bizottságok munkájába, amik már nem az egészségkárosodás mértékét, hanem a megmaradt képességeket is vizsgálják.
15:07: Ne kegyelemkenyéren

Irénkének súlyos betegsége után ötven százalék munkaképesség csökkenést állapítottak meg. Így egy minimális járadékot kap. Sokáig hiába próbált elhelyezkedni, nem sikerült. Végül az egyik sérülteket foglalkoztató cégnél kapott munkát.

– Nagyon örültem neki – mondja. – Hisz, olyan rossz volt már az anyagi helyzetem, hogy azon gondolkoztam, mi legyen: álljak sorba segélyért, kukázzak, vagy… Lényeg, nagyon örültem, amikor felvettek. Sajnos az itt kapott pénz sem lenne elég a megélhetéshez – hisz, mi csak nem vagyunk százszázalékos munkaerők, nem tudunk úgy teljesíteni – ezért a két összeg kiegészíti egymást.

Bár bevallom, még így is vannak gondjaim, ha mindent kifizetek! Sosem voltam otthonülő típus, számomra így az is fontos, hogy közösségben lehetek. Ismerem az elképzeléseket, szerintem még az egészségeseknek sincs munkája, nemhogy a leszázalékoltaknak lenne.

 Tény, én nem akarok kegyelem kenyéren élni, én így is dolgozni szeretnék.

13:22: A megyei helyzetről megkérdeztük a régió legnagyobb foglalkoztatóját, a nyíregyházi székhelyű START Rehabilitációs Kht. vezérigazgatóját Balogh Zoltánt is.

A cégvezető elmondta megyénk a megváltozott munkaképességűek számát tekintve toplistás helyet foglal el Magyarországon. A legtöbb rokkantnyugdíjas környékünkön él. A szakember elmondta, hogy többségük alkalmas a munkára, rehabilitációval saját vagy tanult szakmájában alkalmazható.

Balogh Zoltán elmondta: megyénkben több ezer sérült embert foglalkoztatnak
noha a munkahelyek száma az igényekhez képest kevésnek bizonyul.

10:00: Ma Magyarországon jelenleg közel 800 ezer rokkantsági nyugdíjas él, közülük 450 ezren még nem érték el a nyugdíjkorhatárt. Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter az elmúlt héten szerkesztőségünkben járva az őket érintő változásokkal kapcsolatban azt mondta: tudják, hogy a közel 800 ezer ember egy részét nem az egészségi állapotuk miatt nyilvánították rokkanttá – sokan ide menekültek a munkaerő-piac elől, mások pedig felveszik a rokkantsági nyugdíjat mellette pedig feketén dolgoznak.

Új ellátórendszer
Rokkantsági nyugdíj:
I. 80-90 százalékos egészségkárosodás
II. Önellátásra képtelen
III. Nem rehabilitálható
Rehabilitációs járadék:
50-79 százalékos, vagy azt meghaladó egészségkárosodás, szakmai munkaképesség megváltozása, jó rehabilitációs esélyek

– A tervezett rendszerrel el akarjuk érni a fekete munka kifehérítését, azoknak pedig, akik tudnak és akarnak is dolgozni, megteremteni erre a lehetőséget – tette hozzá a tárca első embere. A tervek szerint azoknak, akiket a minősítő intézmény alkalmasnak tart a rehabilitációra, nem rokkantsági nyugdíjat, hanem rehabilitációs járadékot állapítanak meg – ennek összege megegyezik majd a III. csoportos rokkantsági fokozatba soroltak járadékának nettó összegével. Ezt megemelik húsz százalékkal, hogy kompenzálják a kötelezően fizetendő nyugdíjjárulék miatti csökkenést, és azt, hogy a rehabilitációs járadékosoknak nem jár 13. havi illetmény. Rehabilitációs járadékot maximum három évig kaphatnak a jogosultak, rokkantsági nyugdíj pedig a jövőben csak azon aktív korúaknak jár, akik teljes értékű munkavégzésre még rehabilitációval sem tehetők képessé.

Az új rendszer kialakítására hatvan milliárd forint uniós forrást használhat fel Magyarország. A fejlesztéssel az egészség- károsodott emberek legalább ötven százalékának szeretnének esélyt teremteni a munkára, a jelenlegi alig tíz százalékos foglalkoztatással szemben. A tervek szerint ennek révén évente öt-hatezer ember térhet vissza a munkaerő-piacra, így egyre kevesebb rokkantnyugdíjas kényszerül majd feketén dolgozni.

– Száraz Ancsa, Pók Viktória, Dankó Mihály –