Újabb eredménytelen tanácskozás Koszovó helyzetéről

Eredménytelenül zárult a Koszovó státusáról tartott szombati bécsi konzultáció. Szerbia elnöke szerint a Martti Ahtisaari, az ENSZ különmegbízottja által kidolgozott tervezet “teljesen elfogadhatatlan” Belgrád számára, ami “hosszú ideig tartó bizonytalanságot” okozna a térségben.

A megbeszélés fő témája az az ENSZ-javaslat volt, amely szerint Koszovó, a 90 százalékban albánok lakta szerb tartomány Szerbián belül maradna ugyan, de gyakorlatilag ugyanolyan jogokat élvezne, mint egy szuverén állam. Koszovónak lehetne himnusza, címere, kormánya, fegyveres ereje, beléphetne nemzetközi szervezetekbe, és köthetne nemzetközi szerződéseket. Ugyanakkor a tartomány nemzetközi felügyelet alatt maradna, és NATO csapatok vigyáznának a nyugalomra.

A koszovói vezetők nagy része elfogadta a javaslatot, míg a szerbek teljesen elutasították azt. Borisz Tadics szerb elnök szerint a javaslat elfogadása “az első eset lenne a modern történelemben, hogy egy demokratikus és békés országtól területet vesznek el”.

Martti Ahtisaari helyettese, az osztrák Albert Rohan a megbeszélés előtt úgy nyilatkozott, hogy reményeik szerint a jövő héten az utolsó simításokat is elvégzik a javaslaton, és el is küldik az ENSZ-nek. A szerbek abban bíznak, hogy a rendszerint az ő oldalukon álló Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózza a tervet.