Újabb eredménytelen bértárgyalás a BKV-nál

Kedden sem tudtak megegyezni az idei béremelésről a szakszervezetek a BKV vezetőségével. A tárgyalásokat folytatják, a tervek szerint csütörtök délelőtt, de egyre nagyobb az esélye annak, hogy szeptember 4-én sztrájkolnak a közlekedési vállalat dolgozói. A munkabeszüntetést a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) hirdette meg, amelyhez hétfőn csatlakozott 3 kisebb érdekképviseleti szövetség, így együtt a dolgozók 85 százalékát képviselik.

A szakszervezetekkel az év elején átlagosan havi 7 százalékos, azaz 15 ezer forintos béremelésben állapodtak meg, azzal, hogy júliusban új bértárgyalások kezdődnek. Az érdekképviseletek most azt akarják elérni, hogy az év eleji emelést megtartva még 6 százalékkal növeljék a fizetéseket január elsejétől visszamenőleg.

Múlt csütörtökön a BKV vezetése egy 5+1 pontból álló javaslatot nyújtott át a 28 szakszervezet képviselőinek és megállapodtak a tárgyalások keddi folytatásáról. A VTDSZSZ pénteken mégis azt jelentette be, hogy sztrájkolni fognak szeptember 4-én üzemkezdettől kora délutánig a BKV dolgozói, mivel a közlekedési vállalat vezetősége – az érdekképviselet által megadott péntek délelőtt tíz órás – határidőig sem állt elő számukra konkrét bérajánlattal.

A szakszervezetek a meglévő mellett újabb 6 százalékos béremelést akarnak elérni január elsejéig visszamenőleg, de a BKV vezetősége kedden sem ajánlott pluszpénzt, a vállalat javaslatai nem konkrét összegekről szóltak – tudta meg a Független Hírügynökség a VTDSZSZ alelnökéről. Nemes Gábor szerint lefújják a sztrájkot, ha meg tudnak egyezni. Ugyanakkor egy sztrájk megszervezése felelősséggel jár, ha a BKV vezetősége jövő hét végéig nem tesz megfelelő ajánlatot, biztosan megtartják a munkabeszüntetést, amit nem lehet majd egyik óráról a másikra lefújni – tette hozzá.