Újabb erdei utak a köztulajdonban

A kormány augusztus 8-i ülésén hozott határozata nyomán újabb öt Hargita megyei község (Csíkszentmárton, Csíkszentgyörgy, Csíkszenttamás, Csíkcsicsó, Csíkpálfalva) valamint Csíkszereda városa veheti birtokba erdei útjait, amelyek magántulajdonba került erdőket szolgálnak ki.

A harmincöt érintett útszakasz összesen 110,30 kilométer hosszú, az utakhoz tartozó terület 40,22 hektár. Az erdei utak körüli viták több éve zajlanak, annak ellenére, hogy törvény írja elő az ezzel kapcsolatos eljárásokat

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának alelnöke elmondta, a kormányhatározatot 2006 decemberében kezdeményezték, és közel nyolc hónap utánajárást igényelt, míg a végső formát megkapta.

A megyei önkormányzat vagyongazdálkodási igazgatóságának munkatársai Birta Antal igazgató vezetésével előkészítették azt az aktacsomagot, amelynek elfogadtatásában komoly segítséget nyújtott Cseke Attila kormányfőtitkár, aki a szükséges engedélyeztetések és láttamozások beszerzését követte és intézkedett, ha azok elakadtak. Az erdei utak feljavítását célzó pályázati igénylések egyik nélkülözhetetlen melléklete ez a tulajdonjogi viszonyok rendezését igazoló kormányhatározat. Most már újabb hat Hargita megyei helység pályázhat és kaphat kedvező elbírálást.