Újabb drogcsempészbanda bukott meg Spanyolországban

Spanyolországban egy nagy nemzetközi drogcsempész-hálózatot számoltak föl a hatóságok. Az akcióban 29 embert tartóztattak le – jelentette be a spanyol rendőrség szerdán. A hatóság 14 tonna hasist foglalt le. Az előző héten 44 embert tartóztattak le a spanyol rendőrök, amikor felszámoltak egy másik, az ország egyik legnagyobb drogcsempész bandájaként emlegetett hálózatot.

A spanyol rendőrség szerint a marokkói hasist egy jacht fedélzetén csempészték Spanyolországba. A dupla hajótörzsbe rejtett drog egy hangárban, építési anyagok közé dugva tárolták, és teherautókkal szállították tovább a drogot Hollandiába – áll a spanyol rendőrség közleményében.

A 29 letartóztatott ember között hollandok, marokkóiak, spanyolok, valamint egy-egy belga, olasz és román állampolgár volt, akiket Spanyolország különböző területein vettek őrizetbe. A 14 tonna hasis mellett még 27 járművet, négy hajót és 350 ezer euró (87 millió forint) készpénzt foglaltak le.

Az év kezdete óta több mint száz tonna hasist foglaltak le Spanyolországban, amely a marokkói hasis, és Dél-Amerikából érkező kokain fő európai belépőpontjának számít. Az eddigi legnagyobb hasisfogás 1996-ban volt, amikor egy Panamában bejegyzett hajó fedélzetén 36 tonna gyantát találtak az ország észak-nyugati partjainál.