Újabb deficit-gondok Írországban és Görögországban

Hat hónapon belül már a második nagy eurózóna krízis van kialakulóban, miután kiderült: Írország tárgyalásokat kezdett uniós illetékesekkel költségvetési problémák miatt. Eközben a görög adatok azt mutatják, hogy az ország deficitje nagyobb lesz, mint ahogy azt eredetileg megbecsülték.

Az ír illetékesek egyelőre tagadják, hogy uniós mentőcsomagra lenne szükségük. Annyit azonban közöltek, hogy felvették a kapcsolatot a “nemzetközi kollégákkal” a büdzsé problémái miatt. Az Európai Bizottság már korábban közölte: mentőcsomagról még nincs szó, de azt elismerik, hogy Írország gondjai aggodalommal töltik el az eurózónát. A deficit egyébként azután szabadult el Írországban, hogy a kormányzat megpróbálta pótolni a bankrendszer veszteségeit.

Hétfőn vált ismertté az, hogy uniós illetékesek friss kimutatása alapján Görögország 2010-es hiánya a korábban a mentőcsomag elfogadása idején beígért 8,1 százalék helyett 9,4 százalék lesz.

Az ír és a görög hírek miatt az európai tőzsdék mínuszban kezdtek hétfőn, ráadásul ezen a héten hozza nyilvánosságra pénzügyi helyzetét Portugália is.