Újabb csúcson van túl a spanyol hegymászónő

Újabb lépést tett rekordja felé vasárnap a spanyol Edurne Pasaban, aki az első nőként akarja megmászni a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát – jelentették spanyol lapok. Rajta kívül egy osztrák és egy olasz hölgy van még versenyben.

Sikeresen teljesítette a nepáli-kínai határon lévő 8463 méter magas Makalu meghódítását Edurne Pasaban. A 35 éves hölgy egy spanyol csapat tagjaként vasárnap mászta meg a világ ötödik legmagasabb hegyét. A spanyol nő ezzel már 11 csúcsot teljesített a 14 “nyolcezres” közül, ez eddig csak az osztrák Gerlinde Kaltenbrunnernek sikerült.

Pasabannak még meg kell másznia az Annapurnát, a Kancsenzöngát és a Shisi Pangmát, hogy az első nő legyen, aki oxigénpalack nélkül megmássza valamennyit. Rajta és a szintén 11 csúcsot teljesítő Kaltenbrunneren kívül még az olasz Nives Meroi van versenyben, ő eddig tíz csúcsot tudott elérni. Meroi célja, hogy feliratkozzon honfitársa mellé a dicsőségtáblára: a szintén olasz Reinhold Messner volt az, aki a világon eslőként teljesítette mint a 14 hegyet 1986-ban.

Az első, nyolcezer méternél magasabb hegyet egy francia expedíció mászta meg 1950-ben. Valamennyi nyolcezres csúcs a Himalájában és a Karakorumban van.