Újabb csapás a brit kormánypártnak

A péntek hajnalban nyilvánosságra hozott eredmények szerint a Skót Nemzeti Párt (SNP) elnyerte a brit Munkáspárt betonbiztosnak hitt parlamenti képviselői helyét a Glasgow-i pótválasztásokon.

A párt alapítása óta hagyományosan munkáspárti választókörzet elvesztése 365 szavazattal tovább tüzeli a Gordon Brown vezetésével elegédetlen munkáspárti képviselőket, és megfigyelők szerint többen lépéseket tesznek majd a miniszterelnök eltávolítására.

Az SNP győzelme a harmadik legnagyobb brit városban megerősíti a Labour 11 éves kormányzási időszakának végét jövendölő várakozásokat.

Mint a körzeti választási győztes John Mason elmondta: a Skót Nemzeti Párt győzelme nem csak egy politikai földrengésre utal, hanem egyenesen túlnő a Richter-skálán”. A Munkáspárt képviselője csalódásának adott hangot az eredményekkel kapcsolatban.

A glasgowi pótválasztáson a Konzervatív Párt jelöltje végzett a harmadik, a liberális demokratáké pedig a negyedik helyen.

Az eredmények csak hozzáadnak a kormánypárt aggasztó helyzetéhez, amelyhez hozzájárult a begyűrűző hitelválság, és a növekvő élelmiszer- és benzinárak is. A Labour népszerűsége rendkivüli mértékben esett mióta Tony Blair 13 hónapja elhagyta kormányfői posztját és lemondott a párt vezetéséről Gordon Brown javára. A konzervatív párt jelenleg 20 százalékponttal előzi meg a munkáspártot a népszerűségi listákon és könnyűszerrel nyerheti meg az általános választásokat.Sporthírek