Újabb bizonyítékokkal folytatódott a tömegoszlatási per

Hétfőn újabb bizonyítékokkal, fénykép- és televíziófelvételek bemutatásával folytatódott a tömegoszlatási per a Fővárosi Bíróságon. A közigazgatási pert Gonda László és több mint 200 felperes kezdeményezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen még 2006. november 7-én, mert meggyőződésük szerint a rendőrség jogtalanul oszlatta fel demonstrációjukat 2006. október 23-án. A tárgyaláson annyian vettek részt, hogy a Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiumának legnagyobb tárgyalótermébe plusz székeket kellett bevinni a folyosóról.

A felperesek többségét képviselő Grespik László ügyvéd a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy a Kossuth téren 2006. október 23-án már 36 napja tartó tiltakozó rendezvényen senki sem volt felfegyverkezve, csupán olyan szerszámok, eszközök voltak a Kossuth téri sátrakban, amelyekre a kvázi kempingezéshez feltétlenül szükség volt. Az ügyvéd szerint a nemzetközi jogi gyakorlat szerint sem veszíti el egy rendezvény a békés jellegét néhány tüntető esetleges elszigetelt erőszakos cselekedete miatt, így a rendezvény mindvégig békés maradt, tehát a felperesek szerint nem volt jogcím az erőszakos rendőri fellépésre. A BRFK jogi képviselője ezzel szemben azzal érvelt, hogy a Kossuth téren talált eszközök miatt felfegyverkezettnek kellett tekinteni a tüntetők egy részét, másrészt pedig arra hivatkozott, hogy 2006. október 23-án délután az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél a tüntetők támadták meg a rendőröket, ezután jogosan rendelték el a demonstráció feloszlatását, é! s egy ilyen oszlatáskor a rendőrség már nem vizsgálja az egyéni felelősséget.

A felperes demonstrálók szerint a rendőri oszlatás előbb indult meg és a hatóságok csak utólag kerestek indokot a feloszlatásra. Grespik László ügyvéd hangoztatta, a rendőrség sajátos módon differenciál, amikor kiemeli a tömegből az úgynevezett hangadókat, de nem differenciált akkor, amikor kisgyermekes anyákat, betegeket és öregeket támadott válogatás nélkül a tömegoszlatáskor. Gőbl György, a Közhatalom Jogsértettjei Egyesületének alelnöke, felperesi beavatkozó, azt mondta, az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán 2006. október 23-án délután történtek miatt tudomása szerint öt eljárás indult tüntetők ellen, és ebből négy esetben jogerős felmentés született. Szerinte, akit szintén jogerősen felmentett a bíróság a hivatalos személy elleni erőszak vádja alól, ez és a helyszínen készült fénykép- illetve videofelvételek is azt bizonyítják, hogy a rendőrség támadt a békés tömegre.

Több felperes hangsúlyozta a hétfői tárgyaláson, hogy 2006. október 23-án hajnalban – úgymond – csellel, fondorlattal távolították el őket a Kossuth térről. A tárgyalás végén levetítették több országos tv-társaság helyszíni felvételeit. A tömegoszlatási per tanúk meghallgatásával szeptember 14-én folytatódik a Fővárosi Bíróságon, ekkor ítélet is várható.