Újabb beteg halálának körülményeit vizsgálja az Egészségbiztosítási Felügyelet

Azonnal vizsgálatot indított az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF), amint szerdán a sajtóból értesült egy beteg múlt heti gyanús haláláról. A cikk szerint a férfit hasi panaszokkal szállították az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI), onnan a mentő továbbvitte a János Kórházba, ahol megműtötték, de a múlt héten meghalt.

A Felügyelethez nem érkezett bejelentés az üggyel kapcsolatban, de ilyen esetekben saját hatáskörben is elrendelhető a vizsgálat. Ez szerdán a cikk megjelenése után azonnal megtörtént – mondta a Független Hírügynökségnek Kiss Gábor, az EBF sajtóreferense.

A felügyeletnek meg kell majd vizsgálnia,volt-e köze a beteg halálához, hogy mentő először az OBSI-ba vitte a beteget, ahol csak megvizsgálták a férfit és hogy a továbbküldés miatt később tudták csak megműteni a János Kórházban. Kiss Gábor elmondta: ellenőrizniük kell a cikkben megjelent tényeket is, hiszen tévedések is előfordulhatnak, ahogy már ki is szűrtek néhányat a megjelent hírből. Annyi azonban már bebizonyosofott, hogy lényegét tekintve igaz az információ. Alapesetben egy ilyen vizsgálat 30 napig tart, tehát elképzelhető, hogy egy hónap múlva meg tudják mondani: hibázott-e valaki, és ha igen milyen büntetésre számíthat – tette hozzá.