Újabb békési kereskedő ígért 30-35 forintot a dinnye kilojáért

Szombat délután újabb meggyesegyházi kereskedővel sikerült megállapodniuk a dinnyetermelőknek, hogy a gyümölcs kilójáért – a korábbi 18-20 forint helyett – 30-35 forintot adnak – mondta el a Független Hírügynökségnek Karsai József, a gazdákat képviselő szocialista országgyűlési képviselő szombaton. Összesen hét Békés megyei kereskedőt vontak blokád alá a dinnyetermelők: a telephelyek kapuját kombájnnal állják el.

Karsai József (MSZP) a Független Hírügynökségnek elmondta: már Magyarbánhegyesen is közeledett a kereskedők és a termelők álláspontja, és van remény a termelőknek megfelelő ár kialkudására. Nagybánhegyesen és Kunágotán viszont továbbra sem látnak esélyt a megegyezésre.

A szocialista képviselő pozitív fejleményként értékelte, hogy reggel óta vannak olyan békés megyei dinnyekereskedők, akik blokád nélkül önként emelték a felvásárlási árat 30 forintra.

A békés megyei blokádban csaknem 300 gazda és egy tucat kombájn, illetve mezőgazdasági gép vesz részt.

Karsai József elmondása szerint úgy tervezik, hogy tiltakozó akciójukat hétfő délutánig fenntartják, ám ha szükséges, akkor a gazdák addig maradnak egy-egy kereskedő telpehelye előtt, amíg az nem hajlik a megegyezésre.