Újabb becsületgyilkosság Jordániában

Halálra késelte húgát, majd a nő fejét egy kővel verte be egy jordániai férfi, a férjezett asszony “erkölcstelen viselkedése miatt” elkövetet becsületgyilkosságban. Erről pénteken számolt be egy jordániai közbiztonsági tisztségviselő, egy nappal egy hasonló gyilkosság után. Jordániában évente majdnem húsz nőt gyilkolnak meg azzal az indokkal, hogy a család becsületét mossák tisztára.

A húszéves férfi hússzor szúrta meg húgát egy konyhakéssel a család fővárosban található otthonában, majd egy kővel verte be testvére fejét – közölte a jordániai tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A férfi feladta magát a rendőrségen, és bevallotta tettét, közölve, hogy a család becsületét akarta tisztára mosni hűtlenséggel gyanúsított testvérének megölésével.

Egy nappal korábban egy 24 éves földműves késelte meg 27 éves nővérét egy csoport ember előtt a Jordán-völgyben található falujában. Az férjezetlen áldozat holttestén elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a nő négyhetes terhes volt, és “úgy tűnik, ezt valaki elmondta öccsének” – mondta a rendőrségi szóvivő.

Jordániában évente majdnem húsz nőt gyilkolnak meg azzal az indokkal, hogy a család becsületét mossák tisztára. 2008-ban 17 ilyen “becsületgyilkosság” történt az országban, és a parlament nem volt hajlandó a törvények megváltoztatására, hogy ezeket az eseteket keményebben büntessék.

A jordániai igazságügyi miniszter a Jordan Times című, angol nyelvű jordániai lapnak még a gyilkosságokról szóló hírek megjelenése előtt úgy nyilatkozott, hogy nem kivételeznek a becsületgyilkosságok elkövetőivel. Az újság pénteki cikkében azt írta: a bírósági döntések alapján “úgy tűnik”, hogy a bíróságok már nem fogadják el a “becsületőrzés” indokát az emberölésekért járó büntetések enyhítésére. Idén már három különböző esetben tették ezt meg.

Kedden egy fővárosi bíróság hét és fél évre felezte annak a 29 éves férfinak a büntetését, aki a “becsület nevében” agyonlőtte erőszak áldozatául esett testvérét. A Jordan Times szerint ezt a lépést azonban nem a becsületgyilkosság miatt tették meg, hanem mert az apja ejtette a vádakat a férfi ellen.

Az ENSZ becslése szerint évente nagyjából ötezer nőt ölnek meg az egész világon a család becsületének megóvása érdekében.