Újabb átvilágítás kezdődött Lengyelországban

Csaknem két évtizeddel a rendszerváltás után Lengyelországban csütörtökön életbe lépett az új átvilágítási törvény, amely 30 ezerről 700 ezerre bővíti azoknak a körét, akiknek kötelező átvilággíttatniuk magukat, ha nem akarják elveszíteni állásukat.

Az új szabályok szerint minden állami vállalat igazgatójának, minden jogásznak, iskolaigazgatónak, egyetemi oktatónak, tudósnak, újságírónak, diplomatának nyilatkozatot kell tennie, hogy nem dolgozott-e a kommunizmus idején a titkos szolgálatoknak. A nyilatkozatokat ellenőrzi a régi titkosszolgálati dokumentumokat őrző történelmi hivatal. Aki hazudik, az 10 évig nem dolgozhat a szakmájában. Aki nem hajlandó nyilatkozatot tenni, azt elbocsátják. Az átvilágítás azokra kötelező, akik 1972 előtt születtek, vagyis 35 évesnél idősebbek.

A törvény két fő szerzője Lech Kaczynski államfő, és ikertestvére, a miniszterelnök Jaroslaw Kaczynski. Ők az 1989-es lengyel rendszerváltás óta szüntelenül bírálták azt, hogy akkor gyakorlatilag amnesztiát kaptak a kommunista rendszer vezetői.

Számos liberális újságíró és tudós bejelentette, hogy bojkottálni fogja az átvilágítást, mert szerintük az átvilágítást ugyanolyan módszerekkel akarják végrehajtani, mint amilyenekkel a kommunsta rendszer dolgozott. Mozgalmukat olyan újságírók vezetik, akik a kommunizmus idején a demokratikus ellenzékhez tartoztak.