Újabb áldozatokat követelt az indiai szennyezett ital

Indiában hetvenegyre nőtt az alkoholmérgezés áldozatainak száma – közölte csütörtök délután Gudzsarat állam rendőrsége. Néhány órával korábban még 43 halottról szóltak a hírek. Öt embert súlyos állapotban ápolnak kórházban.

Az áldozatok egy vasárnapi összejövetelen ittak házi készítésű, feltehetően szennyezett alkoholt, amitől később rosszul lettek. Sokan nem mentek kórházba, otthon haltak meg, de azok közül sem tudtak mindenkin segíteni, akik orvoshoz fordultak.

A rendőrség megkezdte a nyomozást az ügyben – több mint száz alkoholcsempészt kérdeztek ki az állam legnagyobb városában, Ahmedabadban, és körözést adtak ki egy férfi ellen, akinek köze lehet a mérgező szeszhez. Az állam belügyminisztere közben vizsgálatot rendelt el a térségben igen könnyen elérhető csempészett és házilag készített italok ügyében.

Az ország nyugati részén fekvő Gudzsarat az egyetlen olyan állam Indiában, ahol alkoholtilalom van érvényben. Ezt rendszeresen megszegik a csempészek és az illegális lepárlók tulajdonosai. A sokszor rossz minőségű, szennyezett szeszek gyakran okoznak megbetegedéseket és vezetnek halálhoz, elsősorban a szegények körében.