Újabb akciót indít a PDSZ a kötelező óraszám emelés miatt

Pénteken kezdi aláírásgyűjtését a tanárok kötelező óraszámának emelése miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekképviseletnek két hónap alatt 50 ezer szignót kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a kormány tárgyaljon a kérdésről.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) március 5-én hitelesítette a szakszervezet országos népi kezdeményezésének aláírásgyűjtő ívét, amelyet csütörtökön kapott kézhez a szakszervezet. A tanárok azt szeretnék elérni, hogy a kötelező óraszám ne emelkedjen 20-ról 22-re idén szeptembertől. A törvénymódosítások miatt 26-28 órát kellene tartaniuk a pedagógusoknak; ezzel gyakorlatilag 15-20 ezer tanár vesztheti el az állását az elkövetkező két évben, és tömeges iskolabezárásokra is számítani kell – mondta Kertész Ágnes, a PDSZ elnökségi tagja.

A tavaly szeptember óta elrendelhető heti két órányi “ingyenmunkán” kívül a növekvő admininisztrációs terhek is nehezítik a tanárok helyzetét. Az ígéretek ellenére továbbra is nekik kell vezetni a kéthavi munkaidőkeret-elszámolást és a megtartott órákat, ami heti 2-3 órás pluszmunkát jelent, a tanárok szerint. Ráadásul ősz óta évi 190 óra erejéig másik iskolába is kirendelhetik a tanárokat, amivel gyakorlatilag minden negyedik pedagógus állása veszélybe kerül – mondta Kertész Ágnes.

A PDSZ-nek két hónap alatt összesen 50 ezer aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre tűzze a kérdést. A szakszervezet minden közoktatási intézménybe, illetve szakmai szervezethez eljuttatja az aláírásgyűjtő ívet, és azt reméli, a szülői szervezetek is támogatják a kezdeményezést – mondta korábban Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke. Ha a szakma az ügy mellé áll, az azt jelenti, hogy a tavaly őszi megmozduláshoz hasonló, nyilvános akcióknak is van értelme – tette hozzá.