Újabb adóslistát készít az APEH

Újabb adóslistát készít az APEH
Tíz éven keresztül csak a legnagyobb adócsalók nevét hozta nyilvánosságra az APEH, de januártól megismerhetjük a legpedánsabban adózókat is, ugyanis róluk is listát készít az adóhatóság – derül ki a Világgazdaságból.

A lap által idézett adószakértők szerint a listára felkerüléshez meghatározott kategóriák nem megfelelők, így az torzított lesz, és csak azok kerülnek fel majd rá, akiket nem ellenőriznek.

A minősített adózói címet csak a vállalkozási tevékenységet végzők szerezhetik meg kérelem alapján, a kérelem benyújtására pedig nyomtatványt rendszeresítenek majd. Minősített adózónak az számít, aki a kérelem beadását megelőzően legalább három éve működött, és a kérelem beadását megelőző elévülési időn belül – ez gyakorlatilag hat év – az adóhatóság nem állapított meg terhére adóhiányt, nem indított ellene végrehajtási eljárást, illetőleg az adózó fizetési könnyítés, adómérséklés iránti kérelmet nem terjesztett elő.

A jogalkotó szándéka szerint a minősített adózó kategóriának az üzleti életben kedvező hozadékai lehetnek, így például a hitelkérelmek elbírásánál vagy a pályázatok elnyerésénél is, de ezt szakértők kéltségbe vonják.