Újabb adatvesztési ügy Nagy-Britanniában

Eltűnt a brit fegyveres erők több mint százezer tagjának személyes adatait tartalmazó hordozható merevlemez – jelentette be a brit védelmi minisztérium pénteken. Egy éven belül ez már a sokadik kínos adatvesztési ügy Nagy-Britanniában.

A védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy az adatvesztésről október nyolcadikán, szerdán értesítette a minisztérium a velük szerződésben álló EDS nevű információtechnológiával foglalkozó vállalat. A nem talált merevlemezen a fegyveres erők nagyjából százezer tagjának neve, címe, útlevélszáma, születési ideje és jogosítványuk adatai szerepelnek, valamint legközelebbi hozzátartozóik adatai. A védelmi minisztérium nem zárta ki, hogy bankszámla adatok is szerepelhetnek az eltűnt merevlemezen.

Egy éven belül ez már a sokadik kínos adatvesztési ügy volt Nagy-Britanniában. 2007 novemberében 25 millió ember személyes adatait tartalmazó két, postára adott számítógépes lemez tűnt el. Idán januárban hatszázezer, a brit fegyveres erőkhöz csatlakozni akaró ember adatait tartalmaz laptopot loptak el egy tengerésztiszttől.

Augusztusban a belügyminisztérium azt jelentette, hogy egy több mint nyolcvanezer elítélt adatait tartalmazó USB-drive tűnt el, szeptemberben pedig ötezer, az igazságszolgáltatásban dolgozó ember adatait hagyták el Nagy-Britanniában.

A brit védelmi minisztérium júliusban közölte, hogy négy év alatt 658 laptopot loptak el munkatársaitól.