Újabb 34 útszakasz felújítására keres kivitelezőt a főváros

Az idei első ütemben 38 útszakaszt újít fel a főváros, a lezárult közbeszerzési eljárások alapján erre csaknem 2,3 milliárd forintot fordítanak. A második ütemben 34 budapesti utat hoznak rendbe, a pályázatot már kiírták. Ebben az évben 10,6 milliárd forint jut a munkákra, 5 milliárd forinttal kevesebb a vártnál, mert az állami költségvetésből ennyivel kevesebbet kap a főváros. Így az idén 100 kilométernyi utat tudnak felújítani a tervezett 156 helyett.

Az első körben 38 útszakaszra írtak ki pályázatot, ezek a munkák kezdődtek el a héten, illetve indulnak folyamatosan a következő hetekben. Már megkezdték a felújítást a XX. kerületi Topánka utcában és XXIII. kerületben a Grassalkovich út – Ócsai út – Haraszti út északi és déli csomópontjánál. Szerdán kezdődnek a munkák Zuglóban a Csertő utcában, csötörtökön pedig a XVII. kerületben, a XVII. utcában.

Ebbe a körbe tartozik még a többi között a II. kerületi Hűvösvölgyi út, a III. kerületi Vörösvári út, a IX. kerületi Gyáli út, a X. kerületi Bihari út és a XI. kerületi Nagyszőlős út egy-egy része, illetve a csepeli átjáró. A munkák a 23 budapesti kerületből 16-ot érintenek.

Második körben újabb 34 út pályáztatása van folyamatban. Az ajánlatokat április 13-ig lehet benyújtani, az eredményeket a tervek szerint május 10-ig kihirdetik – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Hidas Judit, Hagyó Miklós városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes sajtószóvivője.

A tavaly őszi tervek szerint ebben az évben 156 kilométernyi utat, összesen 133 útszakaszt újítottak volna fel Budapesten. Kiderült azonban, hogy a kormány 5 milliárd forinttal kevesebb támogatást ad a vártnál. A közgyűlés által már tavaly jóváhagyott listát időközben más okok miatt is felül kellett vizsgálni – 23 útszakasz felújítását halasztották el, mert több helyen előbb még ki kell cserélni a közműveket, más munkákat pedig a “Budapest Szíve” fejlesztési program részeként végeznek majd el.

Így a jelenlegi tervek szerint körülbelül 100 kilométert, összesen 101 útszakaszt újítanának fel az idén. A főváros bízik abban, hogy az éles piaci verseny miatt kedvező áron vállalják a kivitelezők a munkát. Emellett továbbra is kérik a kormány támogatását.Sporthírek