Újabb 300 millió állami ünnepségekre – RTL Klub

Újabb 300 millió forintot költ a kormány állami ünnepségekre. Ennyit szánnak idén az október 23-ai rendezvényekre és a schengeni határnyitás megünneplésére, az átcsoportosításról néhány napja döntöttek. Így összesen több mint egymilliárd forintot fordítanak 2007-ben a központi ünnepségekre – számolt be csütörtök este az RTL Klub Híradója.

Eredetileg 450 millió forint volt a költségvetésben az idei állami ünnepekre. A kormány aztán tavasszal 300 millió forintot csoportosított át a költségvetés tartalékából ugyanerre a célra. Daróczi Dávid kormányszóvivő még májusan azt mondta: ez nem okoz feszültséget a büdzsében, mivel a gazdaság a terveknek megfelelően fejlődött. A néhány napja átcsoportosított, újabb 300 millióval már 1 millárd 50 millióra nőtt az állami ünnepekre szánt 2007-es összeg.

Október 23-a az egyik legnagyobbb történelmi ünnepünk, a schengeni csatalkozás pedig olyan, ami egyedülálló Magyarország történelmében – fogalmazott kormányszóvivő. Budai Bernadett nem tudta megmondani, hogy melyik ünnepre pontosan mennyi pénzt szánnak, és azt sem, hogy milyen rendezvények lesznek. Abban viszont biztos volt, hogy újabb átcsoportosítások már nem lesznek, vagyis az eddigi 1 milliárd 50 millió forintnál többet már nem költenek az ünnepekre ebben az évben.