Újabb 21 milliárd forint felsőoktatási intézményeknek

Hét magyarországi felsőoktatási intézmény összesen 21,7 milliárd forint európai uniós támogatást kap infrastruktúrájuk fejlesztésére a kormány szerdai döntése értelmében – jelentette be csütörtökön Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Hiller István oktatási és kulturális miniszter Budapesten.

Bajnai Gordon elmondta: a 21,7 milliárd forintból a Szegedi Tudományegyetem, a Kecskeméti Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi kihelyezett intézménye, a Kaposvári Egyetem és a Debreceni Egyetem fejlesztheti a saját intézményének infrastrukturális feltételeit.

A csütörtöki bejelentés kapcsolódik a kormány májusi döntéséhez, amikor is a Miskolci Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és a Pécsi Tudományegyetem nyert pályázaton 29 milliárd forintot.

Gyurcsány Ferenc leszögezte: 2008 első félévében összesen 50 milliárd forintot nyertek el vidéki felsőoktatási intézmények a technikai és infrastrukturális körülmények fejlesztésére. A kormányfő hangsúlyozta: ezzel párhuzamosan zajlik a felsőoktatás tartalmi megújítása is és ezek így együtt garantálhatják a magyar oktatás színvonalának emelkedését. A miniszterelnök szerint a mosatni változások a Trianon utáni Magyarország Klebersberg-féle reformjaihoz hasonlítható.

Bajnai Gordon elmondta: a most kihirdetett nyerteseknek most részletesen ki kell dolgozniuk a pályázataikat, ezt követően aláírhatják a szerződéseket és akár már idén, de legkésőbb jövő év elején ténylegesen megkezdődhetnek a beruházások.
A fejlesztésért felelős miniszter leszögezte: olyan pályázatokat támogat a kormány, melyek elsősorban a műszaki és természettudományi képzéseket segítik.

Bajnai Gordon szerint több az elmúlt időszakban Magyarországra telepedett cég is a képzett magyar munkaerő miatt hozta meg döntését, azonban a munkaerő utánpótlásáról is gondoskodni kell. A szakminiszter kifejtette: például a kecskeméti főiskola fejlesztései segíthetik a Mercedes-gyár munkaerő-ellátását is.