Újabb 17 nyertes pályázat Székesfehérváron – 134 gyűjtőkéményt is felújítanak

Újabb 17 székesfehérvári panelépület felújítási költségeihez járul hozzá a kormány, így 1110 lakásban korszerűsítik a fűtési rendszert – jelentette be Warvasovszky Tihamér polgármester csütörtökön. A sajtótájéoztatón az is elhangzott, hogy 134 gyűjtőkémény felújítására is támogatást nyert a város.

Warvasovszky Tihamér polgármester elmondta: ezzel a 17-tel együtt már 55 pályázat nyert, amivel 850,5 millió forintos állami támogatás kerül a városba. Az 55 felújítandó panelépületben összesen 3711 lakásban korszerűsítik a fűtésrendszert. Székesfehérvár tavaly 86 pályázatot adott be, ezek közül 31 épületét a jövő hónapban bírálják el. A pályázaton nyertes panelépületek a költségek egyharmadát az államtól, egyharmadát pedig a várostól kapják, a maradék egyharmad részt a lakóknak kell kifizetniük.

A város 2006-ban 134 egycsatornás gyűjtőkémény korszerűsítésére is pályázott. Az elbírálás alapján minden fehérvári épület, amely pályázott, támogatást is nyert közel 41 millió forint értékben. A kémények korszerűsítési költségeiból az állam 40 %-ot vállal, a maradék 60 %-os rész fele-fele arányban oszlik meg a város és a lakók között.
A sajtótájékoztatón Warvasovszky Tihamér kijelentette, Székesfehérvár a legsikeresebben pályázó nagyvárosok egyike és továbbra is támogatja mind a panel-, mind a kéményfelújításokat. Hozzátette: a város nem kívánja csökkenteni a felújítási költségek ráeső részét.