Jön a hó: a rendőrség óvatosságra int az utakon

Óvatosságra inti a rendőrség a sofőröket a közeledő havazás miatt. Az utak ilyenkor gyakran lefagynak, emellett romlanak a látási viszonyok is.

A rendőrség szerint érdemes lassabban haladni, a kocsikra fel kell szerelni a téli gumit, a kerékpárosoknak, gyalogosoknak pedig fontos, hogy láthatósági csíkot, mellényt viseljenek, ez ugyanis megmentheti az életüket. November 10-e óta már a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is téli üzemmódban működik, tájékoztatásuk szerint felkészültek a március közepéig tartó időszakra.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a tél közeledtével muszáj alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, az út már csütörtökön többfelé lefagyott. Ebben az időszakban többfelé megjelenik a köd, az eső, a látási viszonyok romlanak, éjszaka de akár már nappal fagyhat, és havazásra is számítani kell. A rendőrség szerint “rákészüléssel”, óvatosabb vezetéssel azonban mindez kivédhető.

Az autósok, kerékpárosok és gyalogosok is sokat tehetnek saját biztonságukért a téli időjárásban. A nyári gumikat ilyenkor télire kell cserélni, mivel az a hidegben megkeményedik, kaucsukká válik, nem tapad, így jelentősen megnő a féktávolság. A téli gumiabroncsok anyaga ezzel szemben a hidegben is jól tapad. A biciklivel közlekedőnek, gyalogosoknak elsősorban a láthatóságra kell fektetniük a hangsúlyt, ha fényvisszaverő csíkot, mellényt viselnek, az megmentheti akár az életüket is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több mint 30 ezer kilométeres országos állami közúthálózat üzemeltet , elmondásuk szerint már felkészültek a télre. Ennek utolsó lépéseként nemrégiben valamennyi megyei igazgatóságán hivatalos tájékoztatót, a 77 üzemmérnökségén pedig gépszemlét tartottak.

A Közút szerint az utóbbi évek különösen szeszélyes telei, valamint az év közbeni rendkívül csapadékos és szélsőséges időjárás nagyban nehezítették a cég munkáját. Idén a téli üzemeltetési időszak kezdetéig csaknem 90 ezer tonna aszfaltot használt fel a kátyúk megszüntetésére. Ez több százezer úthiba kijavítását jelenti. A javítási munkák közel 7 milliárd forintot emésztettek fel.
– Független Hírügynökség –