Jön a havazás – óvatosságra int a közútkezelő

A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha nagyon muszáj, és előtte mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról. Az előrejelzés szerint megint havazhat, nemcsak a Dunántúlon, hanem az ország más részen is. A társaságnál ezért nagyobb készültségi fokozatra váltottak – olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerda délutáni közleményben.


Dél-Dunántúlon szerda estig akár 25 centiméternyi hó is hullhat, és megerősödhet a szél, ezért hóátfúvásokra lehet számítani errefelé. Az ország más területein ugyancsak hullhat kisebb-nagyobb mennyiségű hó.

A közútkezelő 77 üzemmérnökségének 3300 dolgozója váltott műszakban, folyamatosan takarítják majd a havat. A munkát a főúthálózaton kezdik, mert ott a legnagyobb a forgalom. Ha ezzel végeznek, utána mennek a mellékutakra. A letapadt hóból azonban maradhat a burkolatokon, ezért csak olyan járművel lehet biztonságosan közlekedni, amelyeket megfelelően felkészítettek a téli időjárásra – figyelmeztetnek a társaságtól.

Az elmúlt hetekben a szokottnál jóval több sót használtak fel a havazás miatt, ezért a közútkezelő most a só mellett kevésbé hatékony anyagokat is bevet, például homokot vagy salakot. A sónál drágább kálcium-klorid oldatot ugyancsak használnak majd, de az megelőzéshez, vagy ahogy a közleményben fogalmaznak: preventív védekezésként.

Kedden megkezdték ugyan a só utánpótlását, de a rendelkezésre álló készletet szeretnék a lehető leghatékonyabban felhasználni. Ez azt jelenti, hogy először az utak legveszélyesebb szakaszait sózzák majd, vagyis a kanyarokat, emelkedőket, hidakat. A többi helyen pedig érdesítő anyagokat szórnak ki.

A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy tájékozódjanak az utak állapotáról, ha mindenképpen el kell indulniuk. Friss információt a Magyar Közút Útinform szolgálatától kaphatnak a 06-1-336-24-00-ás telefonszámon valamint a regionális ügyeletektől, amelyek elérhetőségei a www.kozut.hu internetes oldalon találhatóak meg.