Új-Zélandon tiltakoznak a szülők a pofont tiltó törvény tervezete ellen

Több mint 400 ember tüntetett szerdán a parlament épülete előtt Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban a készülő pofontilalmi törvény ellen tiltakozva. Az ország legnagyobb városában, Christchurchben pedig ezren vonultak fel tiltakozó táblákkal a jogszabály ellen tiltakozva. A törvény megtiltaná, hogy a szülők testi fenyítést alkalmazzanak gyermekeikkel szemben.

A pofontilalmi tövény tervezetét a parlamenti képviselők többsége támogatja. Közvélemény-kutatások szerint viszont a szülők 80 százaléka úgy gondolja, hogy meg kell hagyni a pofon jogát.

A jelenlegi új-zélandi törvény értelmében a szülőnek joga van “ésszerű erőt” alkalmazni gyermekével szemben fegyelmezési céllal. Az új törvény megszüntetné ezt a jogot.

Az atyai pofon nevelő erejében biztos szülők népszavazást akarnak. A referendumot követelő petíciót több mint 50 ezren írták alá.

A pofontilalmi törvényt a zöldek kezdeményezték, és támogatja Helen Clark miniszterelnök Munkáspártja. A törvénytervezetet elsősorban a jobboldali fundamentalisták kritizálják.

A UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi szakosított szervezete szerint a világ legfejlettebb 24 országát tömörítő OECD-ben Új-Zéland áll a harmadik legrosszabb helyen a gyermekek elleni erőszak terén.Sporthírek