Új városközpont épült Bátonyterenyén

Több mint egymilliárd forintból, többségében uniós pályázatok révén új városközpontot alakított ki Bátonyterenye önkormányzata. A beruházást az egykori bányásztelepülés várossá nyilvánításának 18. évfordulóján, március elsején adták át.

A tér és mellette felépülő kistérségi közösségi ház Bátonyterenye nagybátonyi és kisterenyei városrészét kapcsolja össze. Az építkezésre fordított összeg 90százalékát európai uniós és hazai pályázatokból biztosították, a hiányzó valamivel több mint 100 millió forinthoz pedig 70 milliót a Belügyminisztérium önerő-alapjából nyertek el.

Vanya Gábor, Bátonyterenye polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: a beruházással az volt a céljuk, hogy a falusias jellegű, több településrészből álló Bátonyterenyét vonzó kistérségi központtá alakításák. Egy évek óta üresen álló épületből egy csaknem 3 ezer négyzetméter alapterületű kistérségi irodát alakítottak ki gyámhivatallal, okmányirodával, műszaki, egészségügyi és szociális feladatokat ellátó intézményekkel, és régi helyéről ide költöztették a városházát is.

A beruházás keretében egy elgazosodott területen díszburkolattal, szökőkúttal, utcabútorokkal ellátott díszteret építtettek, rendbe tették a tér közelében lévő utakat, és a keretük egy 50 évvel ezelőtt épült garázssor felújítására is lehetőséget biztosított.