Új törvénnyel segítik a texasi vak vadászokat

Könnyebben tudják leteríteni ezentúl zsákmányukat a vak vadászok Texasban. Az állam törvényhozásának alsóháza elfogadta ugyanis azt a törvényt, amely engedélyezi a lézeres célmegjelölő használatát a nem látó vadászoknak.

Texasban sok vak vadász van, csak Austinban 30-40 csoport jár rendszeresen az erdőkbe – mondta Chase Bearden, a texasi csökkent látóképességűek képviselője a törvény elfogadása után. A vakok eddig is törvényesen vadászhattak, egy látó társuk segítségével: a látó a vad becserkészése után áthajolt vak társa válla felett, belenézett a célkeresztbe, majd utasította társát, merre korrigálja a puska csövét.

A most elfogadott törvény azonban lehetővé teszi, hogy a vakok lézeres célmegjelölőt használhassanak, így a látó társnak elég, ha halkan figyelmeztet, merre tartsa a fegyvert. “Pontosabb a célzás, és nem olyan nehézkes az együttműködés” – folytatta Bearden. A vadászathoz nemcsak látás, hanem a többi érzékszerv együttes használata is szükséges – tette hozzá.

Texasban amúgy tilos lézeres célmegjelölővel vadászni a látóknak. Az alsóházon átment törvényt még a texasi felsőháznak is el kell fogadnia.Sporthírek