Új technológia a számítástechnikában: a vírus- és baktériumölő egér

Péntektől Magyarországon is árusítják azt a számítógépegér-családot, amelynek egyik modelljét teljesen újszerű megoldással gyártják: felületét titánoxid és ezüst kombinációjával készült bevonattal látják el. Ez az egereken megtelepült vírusok és baktériumok 99,9 százalékát elpusztítja, de megöli még az olyan rendkívül veszélyes élősködőket is, mint a coli és staphylococcus baktériumok.

Az eddig ismeretlen megoldás gyártója a tajvani Lexma cég. Alelnöke, Alex Fu és Nyárády István, a forgalmazó cég vezetője csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondták: Magyarországon a becslések szerint 1,2 millió számítógépes egeret használnak. Céljuk, hogy ennek 10 százaléka az általuk forgalmazott speciális bevonatú egér legen.

A vírus- és baktériumölő technológia lényege, hogy a titánoxid-ezüst réteg olyan speciális vegyületet képez, amelyből a bevitt szabad gyökök folyamatosan felszabadulva megölik a baktériumokat és a vírusokat. A közel 100 százalékos hatékonyságot csak 2 évig lehet garantálni.

Az új technológiával gyártott egeret elsősorban olyan helyekre ajánlják, ahol sokan használják a számítógépeket, például a nyilvános internetkávézókban, illetve ahol fontos a fertőzésveszély elhárítása, mint az egészségügyi intézményekben.

A tajvani cég a különleges bevonatot a klaviatúrák billentyűzetére is alkalmazza, de ezt magyar ékezetes kivitelben egyelőre nem gyártják.

A Lexma szerdán felvette a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálattal, amelynek felajánlotta, hogy a baktérium- és vírusölő bevonattal ellátott szájmaszkokat szállítana. Szó van arról, hogy az egyik legismertebb sportszergyártó cég edzőcipőinek belsejét is bevonják az anyaggal, valamint egy mobiltelefonos cég gépeinek kijelzőire is felvinnék a vegyületet.Sporthírek