Új Szó: szakemberek szerint veszélyes a hangnem a szlovák-magyar viszonyban

A legveszélyesebb az az agresszív nyelvezet, amit az elmúlt időszakban a szlovák közjogi méltóságok a szlovák-magyar viszony kapcsán használnak – nyilatkozta a pozsonyi Új Szó napilap szombati számának Petőcz Kálmán nemzetközi politikai szakértő, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa.

“A NATO bevonásáról beszélnek, magyar veszélyt és balkanizálódást emlegetnek. Különösen Ján Kubiš ((ján kubis)) külügyminiszter lep meg. Hogyan tud olyat mondani, hogy a balkáni vagy a kaukázusi helyzethez közelítünk? Ő volt az EBESZ főtitkára hat éven át, és pontosan kell tudnia, hogy mi a különbség egy balkáni, egy kaukázusi és egy közép-európai helyzet között” – nyilatkozta a szlovákiai magyar napilapnak Petőcz. Úgy véli, a kifejezések értékének devalvációja folyik. “Ez csak tovább gerjeszti a feszültséget” – fűzte hozzá.

Idézi az Új Szó Martin Bútora rangos szlovák szociológus véleményét is. Szerinte kétség nem fér ahhoz, hogy a konfliktusokra azért kerül sor, mert 2006-ban egy olyan párt került a kormányba, melynek elnöke “szisztematikusan, szüntelenül és ismételten magyarellenes kijelentéseket tesz”. Sajnálatosnak tartja azt is, hogy a szlovák külpolitika “lassan másról sem fog szólni, mint a magyar-szlovák kapcsolatokról”. Megjegyezte, “tisztázni kellene a ballépéseket mind magyar, mind szlovák részről”.