Új szervezet irányítja a régészeti feltárásokat

Átalakítják az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központot, hogy a jövőben ők végezzék a nagyberuházásokhoz kapcsolódó, megelőző régészeti feltárásokat is. A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatnak átkeresztelt központ ezentúl országos hatáskörrel bír, részben önállóan végzi a feltárásokat és egy-egy nagyberuházás esetében bevonja a többi, hasonló feladatot ellátó intézményt is – áll az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) pénteki közleményében.

A szakszolgálat kezdetben a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (azaz a korábbi Nemzeti Autópálya Zrt.) 100 milliós értékhatár feletti, illetve az 1,5 milliárd forintot meghaladó beruházásaiban vesz majd részt, de egy év múlva ez utóbbi 500 millióra változik. A beruházás volumenéről – annak számszerű megadási kötelezettsége nélkül – maga a beruházó köteles nyilatkozni – írja az OKM.

A régészeti lelőhelyek feltárásának szabályairól szóló rendelet március 26-án jelent meg a közlönyben. A módosítás célja a régészeti örökségvédelem forrásainak hatékonyabb, egységes szakmai standardok alapján történő felhasználása, ami a szakmai munkát erősíti – fogalmaz a közlemény. A leletek muzeológiai gondozását továbbra is a múzeumok végzik.