Új szakrendelés a Jósa András Oktató Kórházban

Futás
Futás
Változás az aranyér a vastag-és végbél megbetegedéseinek kezelésében.
A végbél azon betegségeit melyek kórházi tartózkodást nem igényelnek, speciális szakrendelésen kezelik mostantól a Jósa András Oktató Kórházban.

A proctológiai vizsgálatokra elsősorban az aranyérrel és egyéb végbéltáji panaszokkal, elváltozásokkal küzdő betegeket várják a szakemberek.
Eddig belgyógyászati, gastroenterológiai, sebészeti szakrendeléseinken végeztük a proctológiai kezeléseket, most azonban a speciális szakrendelésen a legmodernebb eszközparkkal még színvonalasabban gyógyíthatunk és végezhetünk el bizonyos beavatkozásokat– mondta dr. Tomcsik Zoltán sebészgastroenterológus szakorvos. Lehetőség lesz az aranyerek bizonyos stádiumában nem műtéti, eszközös beavatkozások elvégzésére is.

Megelõzés életmódváltással

A végbéltáj nem daganatos elváltozásainak hátterében az ülõ munka, a fokozott haspréssel járó megterhelés, a rosthiányos táplálkozás, az irritáló, csípõs ételek fogyasztása áll egyebek mellett. Ebbõl következik, hogy rendszeres mozgással, zöldségek fogyasztásával, bõ folyadékbevitellel, a székelési szokások helyes kialakításával sokat tehetünk egészségünkért.

A proctológiai szakrendelésen nem daganatos elváltozásokat kezelünk. Viszont az aranyér, a végbél sebeinek, sipolyainak, gyógyítása során súlyosabb elváltozásokra derülhet fény, így a proctológiai szakrendelés szűrő feladatokat is ellát adott esetben. Ez annál inkább fontos, mert ma hazánkban a vastag-és végbélrák tekintetében szűrőprogram nem létezik.
Pedig a helyzet súlyos, a vastag-és végbél elváltozásainak, a végbél rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek a száma napjainkban egyre nő, a vastagbélrák mind a férfiakat, mind a nőket tekintve a második leggyakoribb halálok.

Forduljunk orvoshoz

végbéltáji vérzés, csípõ, szúró, égõ fájdalommal, székelési panaszokkal, indokolatlan hasi görcsökkel

A szakma állásfoglalása szerint 45 éves kortól a panaszmentes embereknél is székletvér vizsgálatot  kellene végezni, és pozitív esetben  mindenkinek át kellene esnie egy vastagbéltükrözésen. Így a már kialakult, de még panaszt nem okozó rákos elváltozásokat korán, jól gyógyítható stádiumban ismernénk fel – hangsúlyozta a szakember.
A Jósa András Oktató Kórház proctológiai szakrendelésére orvosi beutalóval előjegyzés alapján jelentkezhetnek a betegek.

– Pók Viktória –