Új rektora van a Pécsi Tudományegyetemnek

Új rektort választott a Pécsi Tudományegyetem csütörtökön. A rektorválasztó szenátusi ülésen a szenátorok titkos szavazással dr. Gábriel Róbertnek szavaztak bizalmat.

A 38 tagú szenátus valamennyi tagja részt vett a voksoláson. Dr Gábriel Róbert 25, a jelenlegi rektor, dr. Lénárd László 12 szavazatot kapott, egy voks érvénytelen volt. Az új rektorjelöltet az oktatási miniszter előterjesztésére a köztársasági elnök 2007. július 1-től 2010. június 30-ig bízza meg.

Dr. Gábriel Róbert 45 éves, Mosonmagyaróváron született. Nős, két gyermek édesapja. Egyetemi tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetemen folytatta, ahol 1985-ben végzett, és tudományos pályafutását is itt kezdte. 1993-ban lett adjunktus a Janus Pannonius Tudományegyetem Állattani Tanszékén. Egyetemi tanári kinevezését a Kísérletes Állattani és Neurobiológiai Tanszék élére 2000-ben kapta meg. Egy évvel később a Természettudományi Kar dékánjává választották, ahol idén ér véget második ciklusa. Angol, orosz és francia nyelven beszél.